Vi starter med begyndelsen..

[feather_share]

God aften derude
Jeg har fundet et gammelt indlæg frem. Nogle ville mene, at det er en smule tidligt i min blogger-tilværelse, at finde gamle artikler og støvede indlæg frem. Lidt tidligt at løbe tør for noget relevant at skrive, men..
Jeg skrev indlægget til Anholtposten, vores lokale sprøjte, der er fyldt med alt godt fra Ønskeøen, for nogen tid siden. Grunden til at den findes frem igen, er ren dovenskab. Jeg vil gerne beskrive hvordan og hvorfor, jeg og min familie er endt hvor vi er. Det har jeg tidligere skrevet om så hvorfor opfinde noget flere gange..
Indlægget er skrevet på et tidspunkt, hvor jeg stadig var tømrermester med STRESS af den mærkbare slags..

Læs her:
Tilflytter Anno 2006
En lejet Transporter, 2 voksne og et barn samt en større dynge ejendele. Beslutningen var truffet og vi var af sted. Vi havde opsagt vore jobs og fremlejet vores lejlighed med henblik på salg. Vi var fast besluttede. Vi flyttede til Anholt..
Flytte til Anholt.. efter sigende det mest isolerede sted i Danmark. Vi havde talt meget om det – fordele og ulemper, men vi kunne ikke overtrumfe muligheden for at lade vores datter vokse op i lyng, sand og marehalm, med sår på knæene i naboens pæretræ.. Ole Lund Kirkegaard og Morten Korch samfundet, hvor du forventer at se Poul Reichhardt hånd i hånd med lille Virgil. De stråtækte huse og præstens plankeværk oversået med beskeder og opslag. Et fabelagtigt samfund..
Efter at være flyttet ind i Giselas stråtækte idyl begyndte hverdagen så småt i vores nye tilværelse. Det fabelagtige samfund viste sig hurtigt at være et ganske normalt samfund på godt og ondt. Det blev dagligdag at bo tæt på strand og ørken. Det blev dagligdag, ikke at skulle være nervøs for at sende børnene alene i brugsen eller på besøg hos kammerater. Det blev dagligdag at bo på Anholt..
Anholt.. Samfundet, Anholt er som alle andre samfund. Et fællesskab af individer, som har organiseret sig således, at de i et eller andet omfang deler institutioner, kultur og normer. På Anholt er der et rigt foreningsliv og der bruges megen energi på at dyrke øens institutioner, hvilket indimellem giver anledning til gnidninger imellem de fastboende. Altså et samfund som alle andre. At der er forskel på, at komme til øen som sommergæst og bo der fast er åbenlyst. Det ringe antal fastboende skal varetage alle de hverv, der kræves for at få et samfund til at fungere. En del har flere stillinger og flere hatte på. Det kræver en rum tid og tungen lige i munden, at finde ud af hvordan tingene hænger sammen og hvem der er hvem (og hvornår). Der er dog en sammenhæng i det hele og Anholt klarer sig, godt endda.. Midt i Kattegat med en deling af Tordenskjolds soldater..
Anholt har hvad den skal have, hverken mere eller mindre. En velfungerende integreret skole- og børnehave, der på fineste vis varetager pasning af øens unger og på den måde baner vejen for varetagelse af alle andre hverv på øen. Ungerne bliver udstyret med en 9-klasses afgangseksamen, hvorefter de smides på færgen, væk fra øen. Børnene flytter slet og ret hjemmefra i en alder af ca. 16 år..
Dette faktum, at Anholt stadig har sin skole, ser jeg som en altafgørende faktor for øens eksistens. Havde Anholt ikke sin skole ville øen være lukket fra august til påske.
Skal man bo på Anholt er det nødvendigt med omstilingsparathed og åben pande.. De er en smule sære herovre, med rå saltet fisk på tørresnoren og omtrent 1000 forskellige kager til fastelavn, men er man parat til det, finder man også en imødekommenhed uden lige. Jeg var nødt til at overtale den lokale tømrer til at tage en voksenlærling idet jeg ikke kunne erhverve mig ved tidligere uddannelser. Jeg er nu den lykkelige indehaver af 5 børn, en lækker kæreste, eget firma, hund og lærling.
Den dag i september, hvor vores lejede transporter blev sejlet til øen, var det ud fra devisen ”hellere fortryde noget du har gjort end noget du ikke har gjort..” Vi har ikke fortrudt..
Jakob Kjærgaard
En tilflytter

3 Comments

  1. Mikael klausholm

    Du kunne måske også skrive noget om at det godt kan lade sig gøre at blive overrasket på sin fødselsdag, selv om man bor på Anholt, Danmarks ødeste sted 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.